8 Temmuz 2016 Cuma

Emrespor'a Ne Oldu?

Isparta Amatör Küme’den, 3. Lig’e kadar uzanan destanı Emrespor üç yılda yazdı. Fakat yönetimsel sıkıntılardan ve hatalardan sebep zirveyi görmeleriyle dibi görmeleri bir oldu. Kulübün yaşadıkları ders niteliğinde bana göre. Elimizden geldiğince bir film sahnesi hızında futbolumuzdan geçen Emrespor’un yükselme, gerileme ve çöküş dönemlerini ele aldık.

1965 yılında Isparta’nın Merkez ilçesinde bulunan Emre Mahallesi’nde yaşayan bir grup Eskişehirli genç tarafından kurulan Emrespor’un kuruluş tarihi Eskişehirspor ile aynı tarihlere denk geliyor. Emrespor’u kuran gençlerin Eskişehir ve Eskişehirspor sevgisi aynı yıl federe olmalarıyla sınırlı değil. Gençlerin duyduğu memleket özlemi Emrespor’un hem amblemine hem de forma renklerine yansımış. Öte yandan bakıldığında amiyane tabirle yarım asırlık çınar olan Emrespor’un ahım şahım bir geçmişi yok. Uzun yıllar yerel liglerde mücadele eden takımın tarihindeki en büyük başarısı 2010 yılında gerçekleşti. 2010-2011 sezonunda Isparta Süper Amatör Lig’de ikinci sırayı alarak Bölgesel Amatör Lige yükselen kırmızı-siyahlıların ilginç hikayesi de tam burada başlıyor.

Kulübün tarihinde görebildiği en yüksek mertebe olan Bölgesel Amatör Lig, yerel liglerden sonra Amatörün zirvesi olarak nitelendirilebilir. Adı amatör olsa da zor bir klasman bana göre. Profesyonel lig vizesi almak hiçte kolay değil. Ancak bu tabulara kafa tutarcasına Emrespor, BAL’daki ilk senesinde –normal sezonda- şampiyonluğa ulaştı.”BAL’da statü her sene değişir” kuralı, 2011-2012 sezonunda uygulanmaya başlandı. (İşin şakası) Sonraki yıllarda istisnasız her sene statü değişti. Yani 2010-2011 sezonunda normal sezonu birinci sırada tamamlayan bir takım direkt olarak 3. Lig vizesi alıyordu ancak bir sonraki yıl statü ‘gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar Play-Off oynar’ olarak değiştirildi. Uzun lafın kısası, Emrespor’un 3. Lige yükselebilmesi için bir maç daha yapması gerekiyordu. Emrespor’un Play-Offtaki rakibi, dokuzuncu grubu ikinci sırada tamamlayan Muğlaspor’du. Uşak’ta oynanan ve tam 100 dakikalık çetin bir mücadeleye sahne olan Play-Off finalini, Emrespor 37. dakikada Alihan Ünal’ın attığı golle 1-0 kazanıyor ve tarihinde ilk kez profesyonel liglere yükseliyordu.
İlk Skandal: Doping
Tarihinin altın günlerini yaşayan Emrespor’da, Muğlaspor maçı sonrası doping olayı patlak verdi. Kulüp masörü, teknik direktörün direktifiyle maç öncesi takım kaptanına ‘avantaj sağlayıcı bir madde’ verdiğini iddia etmiş ve maç sonu yapılan doping testlerinde kaptanın doping testleri pozitif çıkmıştı. Emrespor yönetimi yaşanan olay sonrası teknik direktör ve kaptanla yol ayrımına gitti. Federasyon cephesi ligleri tescilledi. Muğlaspor’un kör dövüşü misali verdiği haklılık mücadelesi ise boşa gidiyordu. Gelelim şahıslara. Masör kulüp müdürlüğüne terfi etti. Eski kaptan Isparta’dan ayrıldıktan sonra Edirne GK ve Nevşehir GK’da görüldü. Zamanın hocası ise en son Antalya’da Tekirova civarlarında profesyonel bir takımda görev yaptı.
2013-2014 Sezonu                         
Emrespor doping mevzusundan sebep yeni sezona bir skandalla başlamıştı kuşkusuz. Bu skandalın yanı sıra kulüp içinden de çalkantılı sesler geliyordu. Ağustos ayında Kulüp Başkanı İsmail Çalışkan rahatsızlığından dolayı görevi bıraktığını açıkladı. Görevi ise İsmail Çalışkan’ın yirmi beş yaşındaki oğlu Ali Çalışkan devraldı. Bir önceki sezonun kemik kadrosunu koruyup yeni sezona giren Isparta ekibinde teknik direktörlüğe Hakan Şimşek (Beykan Şimşek’in babası) getirildi. Sezona hiçte fena olmayan bir performansla başlayan kırmızı-siyahlılar, ilk üç haftada dört puan topladı. Öte yandan Türkiye Kupası’nda da mücadele veriyorlardı ve ilk turda Sandıklıspor’u deplasmanda 1-0 mağlup ederek tur atladılar. İkinci turda rakip Gaziantepspor’du. Tarihinin ilklerini yaşayan bu mahalle takımı, Türkiye Kupasında bir Süper Lig ekibi ile kozlarını paylaşacaktı. Oynanacak maç aynı zamanda Emrespor için prestij ve reklam açısından önemliydi. Gaziantepspor karşısında beklenmedik bir şekilde direnç gösteren Emrespor maçı uzatmalara (0-0) taşımayı başardı. Ancak daha fazla direnemediler ve 110. Dakikada golü kalelerinde gördüler. Maç sonu Isparta yerel basını takımı yere göğe sığdıramadı, hatta henüz ligin dördüncü haftası olmasına rağmen ‘şampiyonluk’tan bahsedilmeye başlandı. Takım teveccühü hak etmişti kuşkusuz, ancak ileri süreçte işler hiçte beklendiği gibi gitmedi. İnişli-çıkışlı performansını sezon boyunca sürdürecek olan kırmızı-siyahlılar on beşinci haftaya gelindiğinde on yedi puan toplamıştı. Bu performans takım içinde yaşanan olumsuzluklara rağmen başarıydı kanımca. Zaman zaman deplasmana belediye otobüsüyle giden takımda aynı zamanda birçok oyuncu kulübün bir tesisi olmayışından sebep pansiyon ve otellerde kalıyordu. Oyuncular, uzun zamandır paralarını alamadıkları gerekçesiyle sık sık antrenmanlara çıkmayıp yönetimi boykot etmeye başladılar.

Oktay Derelioğlu Şansı Kaçıyor
Takım içinde yaşanan sıkıntılara bir de kulübün satışa çıkartılacağı iddiaları eklenince Emrespor, bilinmeze doğru ilerliyordu. Aralık ayında eski Beşiktaşlı Oktay Derelioğlu’nun adı Emrespor ile anılmaya başladı. Oktay Derelioğlu kulübü ciddi ciddi satın almayı düşünüyordu. Fakat yönetimle bir türlü anlaşamadı. Derelioğlu yaşanan sıkıntıları şu cümlelerle özetliyordu:
“Biz takımı almak istiyoruz, sorun üzerine sorun çıkarıyorlar. Hiçbir konuda yardımcı olmuyorlar. Buradaki insanlar sadece ceplerini düşünüyor. Ben meraklı değilim Emrespor’a, Isparta benim umurumda. Şu ana kadar para harcadık diyorlar. Bende diyorum ki evrak gösterin. Ben nereden bileyim harcadığınızı? Beni resmen Isparta’dan kaçırttılar.”
Teknik Direktör Kıyımı ve Şirketleşme Süreci
Isparta ekibi ligin ilk yarısını on yedi puanla on üçüncü sırada tamamladı. Devre arası transfer dönemi bir hayli hareketli geçti Emrespor için. Takım tepeden tırnağa değiştirildi. Yirmiye yakın isim gitti, dokuz oyuncu transfer edildi. Takımın başına ise Hikmet Şıktaşlılar getirildi. Isparta ekibi yaptığı hamlelerle adeta sonunu hazırlıyordu. İkinci devrenin ilk maçında Kocaelispor karşısında alınan 2-2’lik skorun ardından teknik direktör değişikliğine gidildi. Hikmet Hoca, yönetimin işine karıştığı gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Teknik direktör arayışlarına giden yönetim Sedat Özbağ ile anlaştı. Arsinspor maçı ile göreve başlayan Sedat Hoca’nın -henüz ilk maçında- 3-1 mağlubiyet sonrası görevine son verildi. Tıpkı Hikmet Şıktaşlılar gibi Sedat Hoca Özbağ’ın da Emrespor macerası tam 1 maç sürdü! Şubat ayının başında Emrespor’un şirketleşme süreci TFF tarafından kabul edildi ve takımın adı Isparta Emrespor A.Ş olarak değiştirildi. Bu karar ile amatör, saf ve naif duygularla kurulan mahalle takımı Emrespor, resmi olarak Çalışkan ailesinin eline geçiyordu.
Teknik direktör bilmecesi çok geçmeden çözüldü ve göreve genç teknik adam Volkan Sayılgan getirildi. Fikstürün de etkisiyle Volkan Sayılgan ile dört maçtan sekiz puan toplayan Emrespor, onuncu sıraya kadar yükselmiş ve rahatlamıştı. 16.sıradaki Elazığ Belediyespor ile aradaki puan farkı tam on birdi ve Isparta ekibi kurtuldu yorumları yapılıyordu. Tam bu andan itibaren Isparta Emrespor’un ders niteliğindeki düşüşü başlamış oldu. Aslında takım zaten bir düşüş içerisindeydi yani yükselen performansı filan da yoktu. Fikstür avantajını kullanan kırmızı-siyahlılar Mardinspor, Diyarbakırspor ve Elazığ Belediyespor gibi dibe demir atan takımları yenmişti. 29.haftaya gelindiğinde, galibiyet hasretini altı maça çıkaran Emrespor on beşinci sıraya kadar geriliyor ve teknik direktör Volkan Sayılgan ile yollar ayrılıyordu. Yönetim göreve Boşnak asıllı Mesut Demiroviç’i getirdiğini açıkladı. Ancak Mesut Demiroviç’in de Emrespor macerası sadece bir gün sürdü. Hoca arayışları çok sürmeden neticelendirildi. Yeni hoca Trabzonlu Arif Abanozlu oldu. Kan değişimi de işe yaramamıştı. Galibiyet hasreti devam ediyordu. 32. Hafta evinde Maltepespor’u 2-0 mağlup eden Emrespor, dokuz maç aradan sonra galibiyet almayı başardı. Ligin bitimine iki hafta kala Emrespor’un en yakın rakibi Elazığ Belediyespor ile arasındaki puan farkı beşti. Isparta ekibinin buradan yarışı vermesi, Elazığlı taraftarlar tarafından mucize olarak görülüyordu. Fakat bu mucize gerçekleşecekti…

Emrespor’a Puan Silme Cezası
33. haftada Emrespor, Gümüşhanespor’a 2-0 mağlup olurken Elazığ Belediyespor evinde play-off mücadelesi veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’u 1-0 mağlup ediyor ve iki takım arasındaki puan farkı ikiye iniyordu. Isparta Emrespor camiası 30 Nisanda PFDK’dan gelen açıklamayla sarsıldı. PFDK, evrakta sahtecilik yaptığı ve Türkiye Futbol Federasyonunu yanılttığı gerekçesiyle Isparta Emrespor’un 3 puanını sildiğini açıklıyordu. Puan silme cezası ligdeki sıralamayı adeta altüst etti. Son haftaya iki puan önde giren Emrespor verilen ceza ile Elazığ Belediyespor’un bir puan gerisine düşüyordu;
15. Elazığ Belediyespor (32)
16. Isparta Emrespor A.Ş (31)
Ligin son haftasında evinde Çorum Belediyespor’u konuk eden Emrespor’un kümede kalmak için kazanmaktan başka çaresi yoktu. Ancak kazanmak yeterli olmayabilirdi. Keza Elazığ Belediyespor’un İstanbul’da puan kaybetmesi gerekiyordu. Elazığ ekibi İstanbul’da takıldı. Ancak Emrespor ayağına kadar gelen fırsat trenini elinin tersiyle itti ve evinde Çorum Belediyespor ile 2-2 berabere kaldı. Lig serüveninde tam 11 puan geriden gelen Elazığ Belediyespor kümede kalmayı başarırken Isparta Emrespor’un peri masallarını aratmayacak hikayesi de burada son buluyordu.
Bir mahalle takımı olarak en dipten zirveyi gören Emrespor’un rüyası sadece üç yıl sürdü. Üç yıldaki yatırım, gelecek hayalleri, 2012-2013 sezonunda yapılan yönetimsel yanlışlıklarla çöpe gitti. Hatalar Bölgesel Amatör Ligde düzeltilebilirdi. Fakat Isparta Emrespor A.Ş yönetimi 2013-2014 sezonunda, Isparta halkına kırgın oldukları gerekçesiyle Bölgesel Amatör Lige katılmayacaklarını açıkladılar. 2014-2015 sezonunda ise şayet liglere katılmış olsalardı, Isparta Süper Amatör Kümeden başlayacaklardı ancak geride bıraktığımız senede kırmızı-siyahlılar liglere katılım göstermediler.  A-takım düzeyindeki liglere katılmayan Emrespor, altyapı liglerinde de mücadele etmiyor. Eğer önümüzdeki sene bir grup Eskişehirlinin yolu yine Emre mahallesine düşerse rota olarak belirlenecek klasman Süper Amatör Lig olacaktır…
Ufak bir not olarak eklemekte fayda var. Geçtiğimiz haftalarda Eskişehir Süper Amatör Kümede şampiyon olan Yunusemrespor, Bölgesel Amatör Lig vizesi aldı. Gerek ismi gerek renkleri gerekse Eskişehir ekibi olmasından dolayı akıllara Emrespor’u getirdi. Yaptıkları transferlere bakılırsa yeni sezon için bir hayli yatırım yapıyorlar. Kısa vadede profesyonel ligleri görebilirler. Temennimiz kaderlerinin Emrespor’a benzememesi yönünde. Yolları açık olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder