18 Temmuz 2016 Pazartesi

Bize Her Yer Deplasman


Son zamanlarda Beşiktaş ile gündeme gelen stat sorunu Anadolu futbolunun kanayan yarası haline gelmiş durumda. Özellikle alt liglerde patlak veren bu soruna çözüm bulan da maalesef yok. Kimi takımlar zemin sorunundan kimileri mevcut statları prosedürlere uymadığından kimileri ise bulundukları bölgede stat bulamadığından iç saha maçlarını başka ilçelerde hatta başka şehirlerde oynamak zorunda kalıyor. Bu etmenlerin yanında bir de saha kapatma cezaları var. Genelde Bölgesel Amatör Lig’de Doğu Anadolu Bölgesi takımlarının yer aldığı gruplarda görülen bu saha kapatma cezaları nedeniyle bölge takımları iç saha maçlarını federasyonun belirlediği şehirlerde oynuyor. 3. Lig’de –Bozbaykuşlara selam olsun- kendi evinde deplasman yaşayan 10’a yakın takım var. Bir üst klasman diye tabir ettiğimiz 2. Lig’de ise böyle bir sorun yok denecek kadar az. Dilerseniz saha sıkıntısı yaşayan takımlara ve bu takımların yaşadığı zorluklara bir göz atalım.

3. Lig’in yeni ekiplerinden Erzin Belediyespor, geçtiğimiz sene Bölgesel Amatör Lig’deki iç saha maçlarını Erzin Şehir Stadı’nda oynuyordu. Yetkililerin ‘BAL standartlarını kaldırır ancak 3. Lig maçı oynanamaz’ raporu vermesiyle yönetim sezon öncesi stat arayışlarına başladı. Hatay’ın bir ucundaki Erzin Belediyespor, şehrin diğer ucundaki Reyhanlı’da prosedürlere uygun bir saha buldu. İlginçtir, dört profesyonel takımı barındıran ilde tam yüz otuz altı kilometre uzaklıkta saha bulunabildi. Erzin Belediyespor iç saha maçını oynamak için tam yüz otuz altı kilometre mesafe kat edip Suriye sınırına yani Reyhanlı’ya gidiyor. Ortaya çıkan mesafe İstanbul-Gölcük arası kadar, yani Fatih Karagümrük’ün iç saha maçlarını Gölcük’te oynaması gibi bir durum… Hatay, deplasman yapan takımlar için zorlu şehirlerden bir tanesi ancak Erzin Belediyespor iç saha maçlarında boş tribünlere oynuyor. Buna rağmen Erzin Belediyespor’un üç iç saha maçından beş puan topladığını da belirtelim. Bu arada geçtiğimiz günlerde Erzin Şehir Stadı’nın Erzin Belediyesi’ne tahsis edilmesinin gündemde olduğuna dair bir haber okudum. Hatta on yıllığına belediyeye kiralanacağı söyleniyor. Eğer dedikodular gerçeğe dönüşürse Erzin Belediyespor’un çilesi son bulabilir.

3. Lig’in bir başka yeni ekibi Çine Madranspor da stat sıkıntısı yaşayan takımlardan. Aslına bakarsak bu sorun profesyonel liglere yeni adım atan takımlarda daha çok görülüyor. Aydın ekibi geçen sezon iç saha maçlarını Çine Yüksel Yalova Stadı’nda oynuyordu. İlçedeki stadı 3. Lig’e uygun hale getirme çalışmalarına başlayan Çine Madranspor, şu sıralarda iç saha maçlarını Adnan Menderes’te yani Aydın merkezde oynuyor. İlçe ile Aydın merkez arasındaki mesafe yaklaşık kırk kilometre, yakın bir örnek Erzin Belediyespor’a nazaran biraz daha iyi şartlarda mücadele ediyorlar. Adnan Menderes Stadı’nda oynadıkları üç maçta iki mağlubiyet bir galibiyet aldılar. Çine’deki taraftar baskısını Adnan Menderes’te yaratamadıklarını sanırım söylemeye gerek yok. Stat sorununun yanında bir de zemin sıkıntı yaşıyor Çine Madranspor. Adnan Menderes’in zemininin iki takımı kaldıramadığına geçtiğimiz günlerde şahit olduk. Zemin gerçekten bozuk. Bu sorun 2. Lig ekibi Aydınspor’a da yansımış durumda. Zira siyah-beyazlılar dört iç saha maçında dört puan toplayabildi. Adnan Menderes’teki zeminin faturası ilerleyen haftalarda Çine Madranspor’a kesilebilir. Bu demek oluyor ki sarı-yeşillilerin stat sorunu daha büyük sorunlara dönüşecek.
3. Lig’e yeni yükselen Şişli ekibi Halide Edip Adıvarspor’un maalesef bir stadı yok. Geçtiğimiz sezonun ilk iki haftasındaki iç saha maçlarını Yıldız Tabya’da ve üçüncü haftadan itibaren Küçükköy Stadı’nda oynadılar. O dönemler federasyonun Yıldız Tabya Stadı’nda nasıl BAL maçı oynattığına gerçekten anlam verememiştim. İstanbul Amatörü yakından takip edenler bilir, bahsi geçen stadın soyunma odaları o kadar küçük ki odalara on bir oyuncu sığmakta zorluk çekiyor. Yedek oyuncular ise dışarıda kalmak zorunda kalıyor. Zemin ise evlere şenlik. HEASK 2014-2015 sezonunda iç saha maçlarını Fatih Karagümrük, Çıksalınspor ve Vefaspor ile birlikte Vefa Stadı’nda oynamaya başladı. Fakat ilerleyen haftalarda tarihi Vefa Stadı’nın bakıma alınmasıyla maçlarını Sarıyer Çayırbaşı’nda oynamaya başladılar. HEASK bu tarz değişikliklere bir hayli alışık. Kırmızı-beyazlıları bu sezon iki kez izleme şansı bulmuştum. Az ama öz taraftarları da var. Onlarda her maç stat sıkıntısından dem vurup Şişli Belediyesi’ni istifaya davet ediyorlar. Mevcut düzende çok ütopik bir şey istiyorlar ama umarız seslerine kulak veren birileri olur.

Vefa Stadı’nın bakıma alınmasından dolayı mağdur olan bir başka takım ise -stadın asıl sahibi- Fatih Karagümrük. Vefa Stadı’nın bakıma alınma sürecinde  o kadar saçmalıklar yaşandı ki anlatmakta fayda var. Sezonun ilk maçını stattaki inşaat çalışmaları nedeniyle Bayrampaşa’da oynayan Fatih ekibi, bir sonraki iç saha maçında ise yeniden evine yani Vefa’ya geri döndü. Gişesi olmayan, kapalı tribündeki bakım devam eden, inşaat halindeki stat yetkililerce tekrardan kullanıma açıldı. İlginçtir, aynı sahada HEASK ve Çıksalınspor iki maç yaptı. 22 Eylül’de oynanan HEASK-Dört Eylül Belediyespor maçı sonrası gelen tepkiler sonucu stat tekrardan kullanıma kapatıldı. Bu sefer Bahçelievler İl Özel İdare’ye misafir oldu kırmızı-beyazlılar. Ligin dokuzuncu haftasında Kartalspor’u konuk eden olan Fatih Karagümrük, ev sahibi olmasına rağmen mücadeleyi Maltepe Hasan Polat Stadı’nda oynadı. Avrupa yakasındaki bir takımın iç saha maçını Maltepe’de oynaması-oynatılması kadar abes bir şey yoktur herhalde. Avrupa yakasındaki statlarda bir önceki gün 3. Lig maçları oynandı savunması gelebilir ancak bu kontranın tutarlı bir yanı yok. Zira elde Sarıyer Çayırbaşı ve halen yalnızları oynayan Avcılar Belediyesi Firüzköy Statları var. Bu iki seçeneğin yanına Beylerbeyi Stadı’nı da ekleyebiliriz. Fatih Karagümrük federasyon tarafından cezalandırılan ve sürgüne yollanan Amatör Lig takımları gibi. (Sultanbeyli Stadı) En kısa sürede Vefa Stadı’na ya da onların deyimiyle Karagümrük Arena’ya kavuşmaları dileğiyle…
Geçtiğimiz sezon şirketleşme işlemlerini tamamlayan Derincespor’da sezon öncesinde ilginç bir sıkıntı patlak verdi. Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, şahıs üzerine geçen Derincespor’un Başkanı Şahin Çavuşoğlu’na istifa etmesini söylemiş ancak bu istek Şahin Başkan tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut ‘öyleyse böyle’ dercesine Kocaeli ekibini Derince Belediyespor tesislerinden çıkardı. Sezonun başlamasına kısa bir süre kala stat arayışlarına giren Derincespor, aradığı stadı Körfez’de buldu. Kocaeli Birlikspor’un maçlarını oynadığı Alparslan Türkeş Stadı’nı iç saha olarak belirlediler. Saha zemini el verdikçe burada devam edecekler gibi gözüküyor. Olası zemin bozukluğunda ise ceplerinde Gölcük gibi bir seçenek var.
Geçen sezon 1. Lig’den küme düşerek 2. Lig’e gerileyen Tavşanlı Linyitspor, iç saha maçlarını Tavşanlı’ya yaklaşık elli kilometre uzaklıkta olan Dumlupınar Stadı’nda oynuyor. 2012-2013 sezonunda güvenlik zaafiyeti nedeniyle Kütahya merkeze geçiş yapan Tavşanlı Linyitspor, yaklaşık iki yıldır BAL ekibi Kütahyaspor ile bu stadı kullanıyor. Taraftar açısından onlar da büyük sıkıntı yaşıyorlar. İç sahada henüz galibiyetleri yok. Bu olumsuzlukların yanında Tavşanlı Ada Stadı’nın yapımına bugün itibariyle başlandı. Yaklaşık yedi ay içinde teslim edilmesi beklenen stat beş bin iki yüz kapasiteli olacak.
2012-2013 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’den 3. Lig’e yükselen Balçova Belediyespor, o sene iç saha maçlarını Balçova’da oynadı. Bir sonraki sene maçlarını Buca’da oynamaya başladılar. Bir yıllık süre zarfında Balçova Stadı’nda hiçbir gelişme olmadı. Sezon başında tıpkı Derincespor gibi şirketleşen Balçova Belediyespor’un ismi Fabrika Bakım Montaj Balçova Yaşamspor olarak değiştirildi. Bu değişimin üzerine Kemal Paşa’ya taşınan kulüp, iç saha maçlarını Ulucak Stadı’nda oynuyor. Balçova-Kemal Paşa arasında 45 kilometrelik bir mesafe var. Kulüp şartlar gereği son üç yılda üç stat değiştirdi. Bakalım önümüzdeki sezonda hangi stadı rota olarak belirleyecekler?

3. Lig’in yeni ekiplerinden Çatalcaspor da stat sorunu yaşayan İstanbul ekiplerinden. Geçen sezon iç saha maçlarını Çatalca Ziya Altınoğlu Stadı’nda oynuyorlardı. Bir üst lige terfi etmelerinden sonra mevcut statlarının 3. Lig şartlarına uymadığı gerekçesiyle Tepecik Belediye Stadı’nda oynamaya başladılar. Burada oynadıkları üç maçta iki puan topladılar. Geçtiğimiz hafta hükmen kazandıkları Bozüyükspor maçını saymazsak ligdeki durumlarının yolunda gittiğini söylemek pek de doğru olmaz. Ziya Altınoğlu Stadı’ndaki yapım çalışmalarına 15 Ekim itibariyle başlandı. Çalışmaların Aralık ayı sonunda yani yeni yılın başında son bulması bekleniyor.
Çanakkale 18 Mart Stadı’ndaki yenileme çalışmaları nedeniyle geçen sezon iç saha maçlarını Biga İlyas Bayram ve Çan İbrahim Bodur statlarında oynayan Dardanelspor, yeni sezon uygun şartlarda stat bulamayınca iç saha maçlarını oynamak üzere İstanbul Güngören Mimar Yahya Baş Stadı’nı kiraladı. Bir süreliğine İstanbul’a taşınan Dardanelspor hazırlıklarını İstanbul’da sürdürüyor. Evinden 510 kilometre uzaklıkta iç saha maçlarına çıkan Çanakkale ekibi, Mimar Yahya Baş’ta oynadığı dört maçta sadece üç puan (üç beraberlik-bir mağlubiyet) toplayabildi. Bu performansın statla bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum zira Biga ve Çan statlarında da boş tribünlere oynuyorlardı. Çanakkale 18 Mart Stadı’nın birkaç hafta içinde teslim edileceği söyleniyor. Eğe söylenenler doğru ise Çankırıspor maçını evlerinde oynayacaklar.
2. Lig’in yeni ekiplerinden Düzyurtspor, Trabzon’un merkez ilçesine bağlı Düzyurt köyünün futbol takımı. Sporseverler onları Kamyoncular takımı olarak da biliyor. Düzyurt köyünde tesis olmadığından dolayı takım, maç hazırlıklarını ve lig maçlarını yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan Trabzon merkezde yapıyor. Uzun yıllardan beridir bu döngü içerisinde mücadele eden kulübün bu duruma alışık olduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz sezon iç saha maçlarını Trabzon Avni Aker Stadı’nın yan tarafında bulunan Yavuz Selim’de oynadılar. Takımın 2. Lig’e yükselmesiyle –muhtemelen Yavuz Selim’in suni çim oluşundan- iç saha maçlarını oynamak için Trabzon Limanı’nda bulunan Ahmet Suat Özyazıcı Stadı’na geçiş yaptılar. Bu sezon Ahmet Özyazıcı Stadı’nda çıktıkları beş iç saha maçından dört puan çıkarabildiler. Bir maçları eksik olmasına rağmen düşme hattının iki puan üzerinde on dördüncü sırada bulunuyorlar.

Gaziosmanpaşa Stadı’ndaki ‘sözde bakım’ nedeniyle geçen sezon iç saha maçlarını oynamak için İstanbul’u tavaf eden Gaziosmanpaşaspor, yeni sezonda da aynı sorunla boğuşuyor. Tıpkı geçen sene olduğu gibi Tepecik Belediye, Bahçelievler İl Özel İdare ve Sarıyer’e misafir oluyorlar. Sürekli ev sahibi oldukları geçici bir statları yok. Olay böyle olunca federasyon diğer İstanbul takımlarının iç saha maçlarına göre Gaziosmanpaşaspor’u uygun bir stada yollamaya çalışıyor. Bunda kesinlikle federasyonun suçu yok. Asıl sorumlu eski Gaziosmanpaşa yönetimi bana göre. Yaz aylarında yeni başkan Seyit Ateş’in paylaştığı fotoğrafa bakılırsa, stadın inek otlamak için alternatif alanlardan biri olduğu görülüyor. Şaka bir yana, mevcut bir stadın olmayışı takımı büyük oranda etkiliyor. Geçen sezon 2. Lig’den düşen Gaziosmanpaşa, bu sezon da yedi haftası geride kalan 3. Lig’de on yedinci sırada bulunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder