29 Haziran 2016 Çarşamba

Paşa'nın Tahtı Sallanıyor



1963 yılında kurulan ve uzun yıllardır profesyonel liglerde mücadele veren Gaziosmanpaşaspor şu sıralarda tarihinin en karanlık günlerini yaşıyor. Bölgesel Amatör Lig’e düşme tehlikesini ensesinde hisseden yeşil-kırmızılılarda hem saha içinde hem saha dışında bir karışıklık hakim. Bu keşmekeşe geçtiğimiz haftalarda teknik ekip değişikliği ile son verilmeye çalışıldı. Şu sıralarda sihirli dokunuşun mucizesini yaşayan İstanbul ekibinin son dört yılını mercek altına aldık.
2010-2011 sezonunda 3. Lig’de mutlu sona ulaşarak bir üst lige terfi eden Gaziosmanpaşa’da öncelikli hedef 2. Lig’de kalıcı olmak ve sonraki yıllarda 1. Lig’e yükselmekti. 2011-2012 sezonunda hedeflerinin üzerine çıkan yeşil-kırmızılılar zor bir grupta yer almalarına rağmen kısıtlı kadroyla ligi sekizinci sırada, Play-Off’un sekiz puan uzağında tamamladı. Bir sonraki yıl yani 2012-2013 sezonu onlar için uyarı niteliğindeydi adeta. Sezona Mehmet Ali Honca ile başlayan Gaziosmanpaşa’da hedef bir önceki yılın üzerine çıkmaktı ve en kötü Play-Offları görmekti. Kemik kadroyu bozmadan Yeni Malatyaspor’dan Enis Kahraman ve Seçkin Getbay, Sarıyer’den Cemre Atmaca, Turgutluspor’dan Ömer Kaplan, Galatasaray’dan tanıdığımız Sedat Debreli, Hacettepe’den Onur Garip, Beypazarı’ndan Ramazan Karaca gibi önemli isimleri takıma kattılar. Ancak sezon kabus gibi başladı onlar için. On bir hafta sonunda topladığı sekiz puanla düşme potasında yer alan Gaziosmanpaşa’da Mehmet Ali Honca ile yollar ayrıldı. Göreve camianın tanınan ismi Erdoğan Özalp getirildi. Erdoğan Hoca ile beş haftada beş puan topladılar. Devre arasında Murat Hacıoğlu ve Emrah Kiraz gibi sansasyonel transferler yaptılar. İkinci yarıya yine aynı şekilde başladılar ve üst üste iki mağlubiyet aldılar. Yirmi ikinci haftaya gelindiğinde on beş puanla dibe vuran yeşil-kırmızılılarda Erdoğan Özalp görevi Ankara futbolunun önemli futbol adamı Tahir Çopur’a bıraktı. Kan değişiminin takıma olumlu etkisinin en somut örneği olan Tahir Çopur, önce İstanbul derbisinde Bayrampaşa’yı 2-0’la geçti. Bir sonraki hafta Konya Anadolu Selçukluspor’a 2-1 kaybettiler ancak Tahir Hoca bu mağlubiyeti ‘nazar boncuğu’ olarak yorumlamıştı, haklıydı da. Geriye kalan sekiz haftada lider Balıkesirspor’u 1-0, Tokatspor’u deplasmanda 2-0 yenip Malatya’dan bir puanla dönen Gaziosmanpaşa adeta destan yazarak kümede kalmayı başardı. 2013-2014 sezonunda takımın başına Taşkın Güngör getirildi ve önemli transferler yapıldı.

Çamur deryasındaki stadı sözde bakıma alınan yeşil-kırmızılılar, 2013-2014 sezonundaki iç saha maçları için İstanbul’u tavaf edecekti. (Yusuf Ziya Öniş, Sarıyer Çayırbaşı, Bahçelievler İl Özel İdare, Tepecik) Lige de iyi başlayan Gaziosmanpaşa’da işler yolunda gitmesine rağmen Taşkın Güngör, Tarsus beraberliği sonrası istifa etti. İstifa nedeni kötü sonuçlar ya da istikrarsızlık değildi. Taşkın Hoca’nın gerekçesi Tarsus maçında hem takıma hem de tarafına edilen küfürlerdi. Dört haftası geride kalan 2. Lig Beyaz Grup’ta zirve mücadelesi veren yeşil-beyazlılar, Taşkın Güngör’ün istifası sonrası tepetaklak oldu. İşin ilginç tarafı, Taşkın Güngör de birkaç gün sonra Nazilli’ye gitti. Sami Mendi yönetimi göreve cankurtaran Tahir Çopur’u getirdi ancak bir önceki seneki başarısının bir hayli uzağında kalan tecrübeli hoca onuncu haftada görevinden kendi isteğiyle ayrıldı. Hoca arayışlarına başlayan yönetim takımın başına altyapı hocası Ercan Serbest’i getirdi. Ercan Hoca ile çıktığı yedi maçtan on puan çıkaran Gaziosmanpaşa ilk devreyi yirmi bir puanla tamamladı. Ligin ikinci yarısında maç kazanamamanın faturası yirmi beşinci haftada hocaya kesildi ve takımın başına Ümit Metin Yıldız getirildi.  Fakat Ümit Yıldız da ölü takımı bir türlü canlandıramadı. Ligin ikinci yarısını maç kazanamadan tamamlayan (yirmi maçtır) Gaziosmanpaşa, Çankırıspor ve Dardanelspor ile birlikte 3. Lige düştü.

Stat Sorunsalı
2013-2014 sezonundaki iç saha maçlarını İstanbul’un farklı farklı noktalarında oynayan Gaziosmanpaşaspor’un geçen sene 3. Lig’e gerilemesinin başlıca nedenlerinden biri de Gaziosmanpaşa Stadı’nın bakım sürecinin bir hayli uzamasıydı. Haziran aylarında paylaşılan fotoğraflarda stadın hayvan otlağına dönüştüğü görülüyordu. Yani stadın bakıma alındığı filan yoktu. Yaz aylarında yapılan kongre sonrasında kulüp başkanlığına büyük umutlarla gelen Seyit Ateş’in yapacağı ilk icraat stadı yeni sezona yetiştirmekti, ki Başkan verdiği sözü tuttu ve iki ayda stadın bakımı tamamlandı. Zemini doğal çim olan Gaziosmanpaşa Stadı suni çime çevrildi. Bu evrimin nedeni ise muhtemelen arazinin altyapısının bozuk olmasıydı. Böylelikle suni çime çevrilen Gaziosmanpaşa Stadı’nda artık altyapı maçları da oynanıyor.
Seyit Ateş Dönemi
Futbolseverlerin Beşiktaş’tan tanıdığı Seyit Ateş, semtine vefa borcu ödeyerek Temmuz aylarında Gaziosmanpaşa’nın başkanlığına seçildi. Öncelikli hedefi yukarıda da belirttiğimiz gibi stat sorununu ortadan kaldırmaktı. Seyit Ateş bu sorunu çözdü. Göreve geldikten sonra “Beşiktaş’ın pilot takımı olacağız” açıklamalarını sık sık dile getiren Seyit Ateş’in yaz transfer döneminde Beşiktaş altyapısından hunharca transfer yapması beklenirken sadece Batuhan Boyoğlu’nun transfer edilmesi ilginçti. Seyit Ateş Gaziosmanpaşa’da saha içi ve saha dışı sıkıntıları bir türlü çözemedi ve Aralık ayında görevinden istifa etti.
2014-2015 Sezonu
3. Lig’e düşmesiyle kadrosu tepeden tırnağa değişen Gaziosmanpaşa’da yirmiye yakın transfer yapıldı. Takımın başına Tepecikspor’dan tanıdığımız Enver Şen getirildi. Sezona büyük umutlarla başlayan yeşil-kırmızılılar diğer iki gruba nazaran zor bir gruba düştü. İlk on bir haftada dört puan toplayan Gaziosmanpaşa ilk galibiyetini sezon başında ligden çekilen Bozüyükspor’a karşı aldı. Alınan başarısız sonuçların ardından teknik ekip değişikliğine gidildi ve göreve camianın tanınan siması Erdoğan Özalp getirildi. Seyit Ateş’in istifası sonrası yönetim açısından büyük bir boşluğa düşen Gaziosmanpaşa’da ”olsa olsa Türk futbolunda olur” denilecek bir kongre yapıldı (Bu kongreye alttaki başlıkta yer vereceğiz). Ligdeki ikinci galibiyetini ilk devrenin son maçında Kızılbölükspor’a karşı aldılar ve ligin ilk yarısını on iki puanla on altıncı sırada tamamladılar. İkinci devreye galibiyetle başlayan yeşil-kırmızılılar ligdeki üçüncü galibiyetini tıpkı Bozüyükspor gibi ‘bizden bu kadar diyen’ Trabzon Akçaabat’a karşı aldı. Hükmen galibiyetin arkasından gelen beş haftalık mağlubiyet serisi sonrası Erdoğan Özalp ile de yol ayrımına gidildi. Göreve Türk futboluna önemli isimler kazandıran Yüksel Ersan ve Bayrampaşa’dan tanıdığımız genç teknik adam Akın Topgül getirildi.

Bir Garip Kongre
Seyit Ateş’in istifası sonrası yönetim, Gaziosmanpaşa’da devam etme kararı aldı. Sonraki süreçte Hüseyin Kolçak geçici başkan oldu. Kulüpte kongreye gidildi. İptal diye duyurulduğu söylenen kongreye İbrahim Yıldız ve ekibi katıldı ve kurulda bulunan kişilerle kongre yapıldı. Kongre sonrasında İbrahim Yılmaz başkanlığa seçildi. Ancak Hüseyin Kolçak ve ekibi kongrenin iptal olduğunu ve geçersiz sayıldığını söylediler. Karşı bir kontrayla gelen İbrahim Yıldız kongrenin belirtilen tarihte yapıldığını ve Hüseyin Kolçak ve ekibinin katılım göstermediğini söyledi. Bu karışıklık üzerine iki taraf da birbirlerini mahkemeye verdi. Federasyon kongreye geçerli saydı ve İbrahim Yıldız resmi olarak Gaziosmanpaşaspor’un başkanı oldu. İbrahim Yıldız’ın yönetimi Erdoğan Özalp ve ekibiyle yol ayrımına gitti. Geçtiğimiz günlerde Hüseyin Kolçak ile bir araya gelen İbrahim Yıldız tek bir çatı altında kulübü yönetme kararı aldı ve başkanlık görevini sezon sonuna kadar Hüseyin Kolçak ile sürdürecekler. Bir bakıma Gaziosmanpaşa’da sene sonuna dek koalisyon yönetimi olacak. İki tarafın ortak kararıyla takımın başına Yüksel Ersan ve ekibi getirildi.

Yüksel Ersan nam-ı diğer Gorbaçov Dönemi
Gaziosmanpaşa’nın önemli futbol kişiliklerinden birisi olan Yüksel Ersan çok zor bir dönemde zor bir göreve getirildi. Daha öncede çalışmış olduğu yeşil-kırmızılılarda önemli başarılar elde etti ve Türk futboluna önemli isimleri kazandırdı. Saffet Akyüz, Saffet Akbaş, Ömer Közen, Musa Büyük, İbrahim Yavuz Sedat Balkanlı, Gencer Cansev, Soner Şahin sayabildiğimiz isimler… Hocanın aynı zamanda Küçükköyspor ile şampiyonluğu bulunuyor. Teknik, taktik bilgisi çok yüksek olan Ersan, çalışkan ve düzgün karakter yapısıyla tanınıyor. Ayrıca Gorbaçov diye hitap edilen hocaya bu lakabın takılmasının sebebi ise siyasi lidere bir hayli benzemesi. Tarihinin en kötü günlerini geçiren Gaziosmanpaşa’da zor bir göreve başlayan Yüksel Ersan takım üzerindeki enkazı yavaş yavaş kaldırmaya başladı diyebiliriz. İki hafta önce takımın başına geçen Ersan ve ekibi, üç maçtan yedi puan çıkarmayı başardı. Şimdilik en yakın takipçisi Tütap Şekerspor’a altı puan fark atan yeşil-kırmızılıların hedefi öncelikli olarak potadan uzaklaşmak.

Akın Topgül Faktörü
Bayrampaşa altyapısındaki zaferleriyle hafızalarımıza kazınan Akın Topgül, sene başında Bayrampaşa A-takımında Sinan Bayraktar’ın yardımcılığını yaptı. Devre arasında yönetim ile yaşanan kriz sonrasında Cemil Kara ve ekibiyle takımdan ayrıldı Topgül. Geçtiğimiz günlerde ise -bir zamanlar Küçükköyspor’da futbol oynarken hocası olan- Yüksel Ersan ile birlikte Gaziosmanpaşa’nın başına geçti. Akın Topgül genç oyuncularla yakından ilgilenen bir isim. Şu sıralarda Bayrampaşa’da harikalar yaratan Feridun Kıroğlu’nun bu günlere gelişinde Topgül’ün payı azımsanmayacak derecede büyük. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Amatör Küme’de radarına takılan genç isimleri Bayrampaşa’ya kazandıran Akın Hoca bu yönüyle Gaziosmanpaşa’ya önemli bir katkı sağlayabilir. Yeşil-kırmızılılar geçtiğimiz yıllara nazaran bu sezon alt yapılarda başarılı bir sezon geçiriyor. (U-14 Liginde yedinci, U-16 Liginde altıncı, U-19 Liginde lider devam ederken U-11 Ligini ikinci, U-15 Ligini dördüncü, U-17 Ligini beşinci tamamladı.) Özellikle şu sıralarda U-19 kategorisinde lider durumda olmaları, üst tarafa oyuncu kazandırma anlamında teknik ekibin elini güçlendirebilir. Zira Akın Topgül faktörü ile ilerleyen günlerde dikkat çeken oyuncularla profesyonel sözleşme imzalayacaklarını düşünüyorum. Gaziosmanpaşa’nın yeni teknik ekiple kısa vadede başarı sağlayacağı yüksek ihtimal bana göre. Sözünü ettiğimiz başarı ise takımın kümede kalması.
Üç hafta önce erteleme maçında Manavgatspor ile karşılaşan Gaziosmanpaşa’da taraftarların alınan başarısız sonuçlara tepkisi büyüktü. ‘Ya Allah Bismillah Yönetim İstifa’ tezahüratlarıyla yönetimi protesto eden taraftarların isteğine yönetim, teknik ekibi değiştirerek cevap verdi. Yirmi yedi haftası geride kalan 3. Lig’de Gaziosmanpaşa yirmi iki puanla on beşinci sırada bulunuyor. Teknik ekip değişikliği sonrası tehlikeli bölgeden ‘altı puan’ uzaklaşan Gaziosmanpaşaspor kendine geldi desek yanlış olmaz. Yeşil-kırmızılıların gruptaki tek ve en önemli rakibi Tütap Şekerspor. İki hafta sonra Tütap Şekerspor İstanbul’a geliyor. Bu maç düşme potasının şekillenmesi açısından bir hayli öneme sahip. Şayet İstanbul ekibi Tütap Şekerspor’u yenerse önümüzdeki sezonun planlarını yapmaya erkenden başlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder