25 Haziran 2016 Cumartesi

Bir Futbol Azizi: Orhan Küçükertuğrul



Yirmili yaşların ortasında profesyonel olmuş, özel hayatındaki şanssızlıklardan sebep 1. Lig’in kapısından dönmüş, otuzlu yaşlarda ya da bir başka deyişle kariyerinin sonbaharında üst üste üç şampiyonluk yaşamış enteresan bir hayat hikayesine sahip olan Orhan Küçükertuğrul’u sizlere tanıtacağız. Otuz altı yaşında olan ve Erhan Namlı’ya selam çakarak yoluna devam eden yıldız oyuncunun futbolu bırakmaya henüz niyeti yok!

1979 yılında Batman’da dünyaya gelen Orhan Küçükertuğrul, ailevi sebeplerden ötürü erken yaşta Aydın’a taşınır. Ailesinin futbola karşı olması nedeniyle ilkokul yıllarında teneffüs aralarında futbol topuyla haşır neşir olan Orhan, on yaşında bir yolunu bulup Aydınspor altyapısına katılır. Aydınspor macerası o kadar kısa sürer ki lisansı dahi çıkmaz. Ailesi Orhan’ın okulunu bitirmesini ister ve futbol oynamasının derslerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünür. Bu yüzden Orhan futbol oynamak için tam dokuz yıl bekleyecektir. Lise yıllarında halı saha maçlarının yıldızı olan ve arkadaşlarından her seferinde ‘oğlum bizim kulübe gelsene’ davetleri alan Orhan’ın onlara cevabı ise ‘lise bitsin’ olacaktır. Lise bitiminde üniversite sınavına girer. Üniversite tercihlerini futbol oynayabileceği bir şehir üzerine yapan Orhan, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisat Bölümü’nü kazanır. İl dışına çıktıktan sonra futbol oynama özgürlüğüne kavuşur bir bakıma. Ve burada dönemin ‘futbolcu madeni’ diye lanse edilen Üniversitespor’da futbolculuk hayatı başlar. Yirmi yaşında filiz lisansı çıkan Orhan’ın futbolculuk kariyeri müthiş başlar. Dokuz yıllık futbol hasretinin acısını rakiplerden çıkaran Orhan, ilk senesinde yirmiye yakın gol atar ve on beş civarı da asist yapar. Her geçen sene üzerine koyarak ilerler ve dört sene sonunda artık kulüplerin radarına girmeye başlar. Eğitim hayatı da tıpkı futbolculuğu gibi başarılı ilerleyen Orhan, 2002 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olur. Bir yönetici tarafından Isparta’nın en büyük kulübü olan Ispartaspor’a önerilir. Bir süre Ispartaspor’un idmanlarına çıkar ve burada hocaları tarafından beğenilir. Yirmi dört yaşında profesyonel sözleşmeye imza atan Orhan Küçükertuğrul, artık 3. Lig’de top koşturacaktır. Bu imza ona mezuniyet hediyesidir aslında!
2002-2003 sezonunda pembe-beyazlı formayla yirmi yedi maça çıkan Orhan, rakip fileleri üç kez havalandırır. Transfer döneminde doğduğu şehrin takımı olan Batman Petrolspor’dan gelen teklifi kabul eder ve Doğu’ya doğru yol alır. O sene Batman Petrolspor’un küme düşmesiyle 3. Lig’e geri döner. 2004-2005 sezonunun ilk devresini Batman Petrolspor’da geçirdikten sonra Aydınspor’a transfer olur. Doğduğu şehrin takımından büyüdüğü hatta bir süre altyapısında bulunduğu Aydınspor’a transfer olan Orhan, burada yarım sezon geçirir. Bir sonraki sene yani 2005-2006 sezonunda Denizli Büyükşehir Belediyespor’a transfer olur. Burada kariyerinin en uzun soluklu macerasını yaşayan Orhan Küçükertuğrul, ilk senesinde Fatih Yiğen, Yenal Tuncer ve Yavuz Özkan gibi isimlerle aynı formayı terletir. 2005-2006 sezonunda bu altın kadroyla Play-Off finalinde Tokatspor’a kaybeden Denizli Büyükşehir Belediyespor, 2. Lig hasretine iki sezon sonra son verecektir. 2006-2007 sezonunda sakatlıkların yakasını bırakmadığı Orhan, sezonu sekiz maçla kapatır. 2007-2008 sezonunda kariyerinin ilk şampiyonluğunu yaşayacak olan tecrübeli ayak, yaptığı asistlerle şampiyonluğun baş mimarı olur. 31 Mayıs 2008 tarihinde Denizli Büyükşehirspor ile sözleşmesi sona eren Orhan’ın kanattaki sihirbazlıkları Göztepe’nin dikkatini çeker. Eylül ayında İzmir ekibine imzayı atan tecrübeli oyuncuyu şanssız bir sezon beklemektedir. İki sezon önceki sakatlığının patlak vermesinin üzerine eşinin hamilelik süreci ve babasının rahatsızlığı eklenince sezonu erken kapatır. Bir sonraki sene yani 2009-2010 sezonun ilk yarısı boşta kalan Orhan’ın kalitesi bellidir ancak bir önceki sezonu oynamadan geçirmesi referanslarını azaltmaktadır. Devre arası transfer döneminde Trabzon’dan gelen teklif ile amiyane tabirle hayata dönen Orhan Küçükertuğrul, 2. Lig ekibi Ofspor’a transfer olur. Yarım sezonda iyi işler çıkartan Orhan Küçükertuğrul, bordo-mavili formayla şampiyonluğu kıl payı kaçırır.


Yarım sezonluk sözleşmesinin bitmesinin ardından Trabzon’dan ayrılan Orhan, kariyerinde yeni bir sayfa açar ve Bölgesel Amatör Ligin yolunu tutar. 2. Lig’de değerinin bilinmediği Orhan’a 3. Lig yolu da kapalıdır. Nedeni ise federasyonun ‘ 30 yaş üstü futbolcuya forma yok’ mottosuyla yürürlüğe koyduğu yaş sınırlamasıdır. Rotayı iki sezon aradan sonra yeniden Denizli’ye çeviren Orhan, burada üç sezon geçirecektir. Önce Bereketlispor, sonra Kaklık’a imza atar ancak iki takımda da istediklerini gerçekleştiremez. Denizli futbolunun yükselen değeri Kızılcabölükspor, 2012-2013 sezonu başında yıldız oyuncuya teklif götürür. Gelen teklifi hiç düşünmeden kabul eden Orhan, böylelikle kariyerinin altın yıllarını başlatacak olan imzayı atmış olur. Cebinde iktisat diploması vardır fakat bu onun için yeterli değildir. Orhan Küçükertuğrul, üniversite sınavına yeniden girer ve çocukluk hayallerini süsleyen BESYO’yu kazanır. Eğitim ve futbolun bir arada yürütülebileceğinin en büyük örneklerinden biri olan ‘yer uçağı’ lakaplı oyuncu Kızılcabölükspor’da harikalar yaratır. Sarı-kırmızı formayla dokuz gol atıp, on beş asist yapan tecrübeli oyuncu, Tavas’a kupayı getirir. Kızılcabölükspor 3. Lig’e yükselirken Orhan Küçükertuğrul, yaş sınırlaması nedeniyle yoluna BAL’da devam etmek zorundadır. 2013-2014 sezonunda Edirne Gençlikspor’da hedef 3. Ligdir. Edirne halkının profesyonel lig hasretine son vermek amacıyla başkan Hakan Sedefçi, takıma önemli isimleri kazandırır. Bu isimlerin içinde Orhan Küçükertuğrul da vardır. Otuz dört yaşında Trakya’ya doğru yol alan yıldız oyuncunun hedefi yine şampiyonluktur tabii ki. Rakip filelere sekiz gol yollayıp, takım arkadaşlarına yirmiye yakın ‘al da at’ dercesine asistler yapan Orhan, Edirne GK’yı normal sezonda şampiyonluğa taşır. Bir önceki sezon ligde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle BAL statüsünü değiştiren federasyon bu klasmana ‘grubunda ilk iki sırayı alan takımlar Play-Off oynar’ kuralı getirir. Play-Off finalinde Çatalcaspor’a 1-0 mağlup olan Edirne GK profesyonel lig hasretine yine son veremez. Takım dağılır, haliyle Orhan Küçükertuğrul da takımdan ayrılır.

2014-2015 sezonu transfer döneminde Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekiplerinden teklif alan tecrübeli oyuncu, herkesi şaşırtarak Edirne Gençlikspor’un ezeli rakibi Tekirdağspor’a imza atar. Yıllanmış şarap misali tecrübesiyle BAL’da yine harikalar yaratan Orhan, yaptığı asistlerle şampiyonluğun baş mimarlarından biri olur. Hikayenin sonu yine aynıdır. Ligin son haftasında bir kolunu kaybeden tecrübeli ayağa vefa borcu ödenmesi gerekirken maalesef yollar ayrılır.

Futbolculuk kariyeri bir hayli geç başlamış olan Orhan Küçükertuğrul, altyapı eğitimini iyi bir temelle almış olabilseydi belki daha iyi yerlere gelebilirdi. Ama bu olumsuzluklara rağmen hiçbir zaman pes etmedi. Çalıştı ve her zaman hayallerinin peşinden koştu. Ailevi sıkıntılar yaşadı ama hiçbir zaman ‘benden bu kadar’ demedi. Emeklerinin karşılığını da geride bıraktığımız üç yılda üç şampiyonluk elde ederek almaya başladı diyebiliriz. Kendisi Murat Akın’ın BAL şubesi bana göre. Gittiği takımları şampiyon yapıyor. Yaşı otuz altı ancak sahadaki performansı yirmi altılık bir oyuncudan farksız. Hazır 3. Lig’de yaş sınırlaması kalkmışken Orhan Küçükertuğrul’u düşünmekte fayda var. Ayrıca usta oyuncunun beden eğitimi öğretmenliği diplomasını bir kenarda bırakmasını ve yeşil sahalarda biraz daha top koşturmasını istiyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder